Actueel

vlaanderenkiest

Vlaanderen Kiest

Op www.vlaanderenkiest.be vind je alle info over de Vlaamse verkiezingen, de kieslijsten en de kandidaten.

 

Geplaatst op:
06 mei 2019
270 leerlingen in het Vlaams Parlement

Eerstestemmersdag in het Vlaams Parlement

Op vrijdag 22 maart komen 270 leerlingen die voor de eerste keer gaan stemmen op 26 mei, hun licht opsteken in het Vlaams Parlement. Ze nemen deel aan workshops, oefenen op de stemcomputers, brengen verslag uit als VRTreporter, informeren zich en gaan in gesprek met volksvertegenwoordigers. Op naar de verkiezingen, met een bewuste stem!  

Geplaatst op:
20 maart 2019
Centenspel

Het Centenspel

Een begroting is voor de meeste mensen iets abstracts met ingewikkelde tabellen en bedragen waar we ons weinig kunnen bij voorstellen.

Nochtans is een begroting heel belangrijk omdat de politiek daarmee beslist waar het geld dat we allen samenleggen door belastingen te betalen, aan uitgegeven wordt. Welke publieke diensten we wensen en hoe we die organiseren.

Het Centenspel is meer dan een toegankelijk spel over de Vlaamse begroting. Het helpt begrijpen waar de politiek over gaat. Het is ontwikkeld voor de tweede graad en derde graad secundair onderwijs en kadert in de burgerschapsvorming. Voor leraren die met het Centenspel aan de slag willen gaan is er een handleiding die u hier kunt downloaden.

Geplaatst op:
28 februari 2019
Verkiezingen 2019

Verkiezingen 2019

Hoe leg je leerlingen uit waarom er zoveel verkiezingen in een jaar zijn? Hoe werkt ons politiek systeem? Wat is het belang van verkiezingen?

Geplaatst op:
19 februari 2019
stempotlood

Lerarendag 2019

Op 22 februari 2019 organiseerden wij een Lerarendag Over de Verkiezingen 2019.

U kunt de meeste presentaties hier terugvinden.

 

 

Geplaatst op:
08 november 2018
Snaportage

Snaportage

Hanne en Armin op snaportage in het Vlaams Parlement. Ontdek samen met hen wat een minister komt doen in het Vlaams Parlement, wat volksvertegenwoordigers over hun job vertellen, wat de voorzitter doet, wat op het menu staat, .....

Geplaatst op:
01 november 2018
leerlingen in het Vlaams Parlement

Dagprogramma's schooljaar 2018-2019

Binnenkort starten we met de inschrijvingen voor de educatieve dagprogramma’s voor het schooljaar 2018-2019.

Wil je er graag bij zijn met je klas(sen)? Bel dan vanaf maandag 16 april 2018 met Katrien op het nummer 02 552 40 47.  We starten om 8 uur met het noteren van reservaties.  

De dagprogramma's zijn snel volgeboekt, wacht dus niet te lang om ons te bellen!

Geplaatst op:
19 februari 2018
Educatieve Stemtest

Educatieve Stemtest

Stemtesten en stemwijzers zijn een veelgebruikt instrument bij verkiezingen. Alleen jammer dat ze zo kort online beschikbaar zijn. Want heel wat leraren vinden de stemtest een handig instrument om in de klas mee te werken, ook buiten verkiezingsperiodes. Daarom hebben we, samen met Tree Company,  van de Stemtest 2014 een Educatieve Stemtest gemaakt met meer uitleg over moeilijke woorden en filmpjes waarin prof. Kris Deschouwer uitleg geeft. Handig om met leerlingen in de klas te doen. En met een apart boekje met tips en methodieken voor de leraar om er meer uit te halen. 

Geplaatst op:
03 oktober 2016
Op Stap tussen Tekens Brochure

Op wandel door de O-L-V-ter-Sneeuw-wijk

Combineer je bezoek aan het Vlaams Parlement met een ontdekkingstocht door de mooie Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwwijk.

Het Vlaams Parlement ligt in een stukje Brussel met een rijke en tot de verbeelding sprekende geschiedenis. Auteur en Brusselkenner Eric Min schreef een literaire en artistieke wandeling doorheen deze boeiende wijk, waar ooit kunstenaars, schrijvers, zelfbewuste burgers en absintdrinkers huisden. Ontdek die geschiedenis en download hier de brochure of neem ze mee wanneer je het Vlaams Parlement bezoekt.

Wie niet op bezoek komt in het Vlaams Parlement kan de brochure bestellen. Ze kost dan 2 euro.

Geplaatst op:
29 september 2016
20 keer kunst kijken in het Vlaams Parlement

20 keer kunst kijken

Wie het Vlaams Parlement bezoekt, kan niet om de kunst heen. Ze is alom tegenwoordig in veel verschillende vormen. Sommige werken werden in opdracht uitgevoerd, andere spelen in op de activiteiten van het Vlaams Parlement. De kunstcollectie omvat meer dan 300 werken, van piepklein tot monumentaal.

Om de bezoeker een inkijk te geven in de kunstcollectie van het Vlaams Parlement, presenteren we in deze brochure 20 kunstwerken. Bij elk kunstwerk vindt u overwegingen bij het werk en informatie over de kunstenaar.

Download de brochure '20 keer kunst kijken' hier of neem hem mee wanneer u in het Vlaams Parlement bent.

 

Geplaatst op:
28 september 2016

Pagina's