Archief kalender

 • 22 februari 2019

  Lerarendag Verkiezingen 2019

  Lerarendag 'Over de verkiezingen 2019'

  op 22 februari 2019 in het Vlaams Parlement.

  Verkiezingen zijn een prima aanleiding om in je klas aan burgerschap te werken. Maarhoe zitten onze verkiezingen ook weer in elkaar? Hoe leg je leerlingen uit dat er drie verkiezingen tegelijk zijn? Wat is het belang van verkiezingen? Negen bekende professoren leggen het uit in masterclasses voor leraren of leraren in spe.

 • 4 maart 2016

  Lerarendag 2016

  Radicaal – niet extreem, over conflictpreventie op school.

  Begrijpen we wat er speelt in onze klas? Hoe versterken we de weerbaarheid van jongeren? Hoe reageren we op radicalisering en extreem gedachtegoed? Wat doen we als het fout gaat?

  Op de Lerarendag van De Kracht van je Stem vertelden experten over hun inzichten. In workshops gingen we aan de slag onder leiding van ervaren trainers en begeleiders.

   

   

 • 28 februari 2014

  Lerarendag 2014 over de verkiezingen

  280 leraren van basisonderwijs, secundair onderwijs en de basiseducatie volgden de workshops en masterclasses. Je vindt hier de documentatie.


   Masterclass Prof. Stefaan Fiers: De Spelregels van de Democratie.ppt (5.42 MB)

 • 15 februari 2012

  Lerarendag 2012 - Democratisch burgerschap op school

  Verhalen kunnen ons erg beïnvloeden. Verhalen worden gebruikt door reclamemakers, politici, de media enzovoort. Soms worden ze ook misbruikt. In deze workshop luisteren we naar verhalen en leren we vertellen en werken met verhalen over thema's die anders erg abstract blijven. We werken met verhalen over het recht op een mening, het recht om iemand te zijn (kinderrechten), democratie tegenover tirannie, solidariteit. De workshop biedt concrete creatieve werkvormen, waarbij kinderen tussen 10 en 14 jaar worden aangemoedigd om hun stem te laten horen. Begeleiding: Rien Van Meensel.

 • 12 mei 2011

  Forum Burgerschapseducatie 2011

  Op 12 mei 2011 vond een Forum over burgerschapseducatie plaats, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting en verschillende andere educatieve organisaties. Het forum  maakte een stand van zaken op van “Actief burgerschap en onderwijs”. Veel secundaire scholen in Vlaanderen maken impliciet werk van burgerschapseducatie op veel terreinen, via leerlingenparticipatie, allerlei projecten, al of niet samen met aanbieders, enzovoort.

 • 10 februari 2010

  Lerarendag 2010

  Concrete methodieken voor in de klas.

  Workshops voor leraren uit het basisonderwijs.

  Workshop Storytelling: Democratie leren door verhalen.

 • 18 februari 2009

  Lerarendag 2009

  Op woensdag 18 februari 2009 namen 230 leraren en toekomstige leraren deel aan de lerarendag over de verkiezingen van 2009.

  Voormiddagsessie: Verkiezingen, hoe gaat het in zijn werk? Een simulatie. Guido Decoster, Kris Deschouwer, Tom Doesselaere, Jo Craeghs en Luk Van Looy leggen uit hoe verkiezingen werken. Paul De Meulder (VRT) presenteert.

  Namiddagsessie: 9 verschillende workshops

 • 30 januari 2008

  Lerarendag 2008

  Op 30 januari 2008 namen 230 leraren deel aan de workshops.

  Discussies in de klas ... een procesmatige benadering. Soms ontbrandt in de klas een discussie naar aanleiding van actuele gebeurtenissen. Inhoudelijk vraagt dat actuele kennis die u niet altijd hebt. Bovendien is het niet eenvoudig de goede sfeer in de klas te bewaren. Wat gebeurt er in zo’n groep en hoe kunt u als leraar met zulke discussies omgaan ?  Marina Van den Broeck.