Lerarendag 2012 - Democratisch burgerschap op school

15 februari 2012Flyer lerarendag 2012

Op woensdag 15 februari 2012 organiseerde De Kracht van je Stem een open lerarendag.

Storytelling, de kracht van vertellen

Verhalen kunnen ons erg beïnvloeden. Verhalen worden gebruikt door reclamemakers, politici, de media enzovoort. Soms worden ze ook misbruikt. In deze workshop luisteren we naar verhalen en leren we vertellen en werken met verhalen over thema's die anders erg abstract blijven. We werken met verhalen over het recht op een mening, het recht om iemand te zijn (kinderrechten), democratie tegenover tirannie, solidariteit. De workshop biedt concrete creatieve werkvormen, waarbij kinderen tussen 10 en 14 jaar worden aangemoedigd om hun stem te laten horen. Begeleiding: Rien Van Meensel.

G4, een simulatiespel over de gemeente

Op 14 oktober 2012 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In deze workshop stellen we G4 voor, het simulatiespel over de gemeente van De Kracht van je Stem en het Centrum Informatieve Spelen. We oefenen het simulatiespel in een versie voor 10 tot 14 jaar en in een versie 16+. Begeleiding: Centrum Informatieve Spelen.

Politiek begrijpbaar maken

wat is de essentie van politiek? Wat zijn politieke partijen? Hoe verloopt het democratisch besluitvormingsproces? En ook: hoe kun je over politiek en partijen praten met je leerlingen en tegelijk je neutraliteit bewaken. Begeleiding: De Kracht van je Stem, M. Nuytemans en T. De Pauw.

Sst! De leerkracht leert

VSK ontwikkelde een map met 25 verschillende methodes voor leerkrachten die feedback wensen van hun leerlingen op hun lesgeven. In deze workshop gaan we samen op zoek naar de beste manier om leerlingen feedback te vragen. We bekijken leerlingen als ervaringsdeskundigen die de leerkrachten kunnen helpen groeien. In de workshop reiken we een stappenplan aan en 25 methoden om meteen aan de slag te gaan. Begeleiding: Vlaamse Scholierenkoepel.

De Kinderrechtenschool

Scholen die een tweejarig traject doorlopen kunnen een label als 'kinderrechtenschool' behalen. In een kinderrechtenschool krijgen kinderrechten een plaats in de schoolcultuur, in de lessen, in het schoolreglement, in de pedagogische projecten,... De workshop is een interactieve sessie met een mix van uitdagende spelen, verrassende activiteiten en inspirerende praktijkvoorbeelden. Samen met de deelnemers bekijken we de haalbaarheid van een traject op jouw school. Maar ook als je niet meteen een tweejarig traject wil aanvatten, kun je in deze workshop methodieken leren om met kinderrechten te werken in je klas. Begeleiding: Vormen vzw en Plan België.

Europa in de klas 

De basisprincipes en methodieken van het werken rond het thema 'Europa' op een rij. Begeleiding: Ryckevelde vzw.

Rondleiding in het Vlaams Parlement

Met uitgebreide uitleg over de werking en de rol van het Vlaams Parlement. We leggen ook uit hoe we een bezoek met leerlingen of cursisten aanpakken.

De Democratiefabriek

'De Democratiefabriek' confronteert de leerlingen (en leraren) met dilemma's en vragen uit onze samenleving. Ze worden uitgedaagd om zich een mening te vormen, om te luisteren en te onderzoeken en in dialoog te gaan met andere leerlingen. Begeleiding: BELvue.

 

Praktische info

Lerarendag 2012 - Democratisch burgerschap op school

Price
gratis
15 februari 2012
Location
Vlaams Parlement